Τι είναι η απώλεια ακοής;

Η απώλεια ακοής είναι η μείωση της ικανότητάς μας να ακούμε συγκεκριμένους ήχους και επηρεάζει 432 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως.2 Επειδή είναι σταδιακή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια απώλειας ακοής.

hearingloss1
Μάθετε αν έχετε απώλεια ακοής

Δοκιμάστε την ακοή σας τώρα. Η δωρεάν διαδικτυακή δοκιμή ακοής μας διαρκεί μόλις 5 λεπτά.

Η απώλεια ακοής επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής σας

Η ακοή παίζει σημαντικό ρόλο στη συναισθηματική μας ευεξία, τη σωματική υγεία και τη συνολική ποιότητα ζωής. Ωστόσο, εκατομμύρια άτομα με απώλεια ακοής το αφήνουν χωρίς θεραπεία, παρά την έρευνα που δείχνει αυξημένο κίνδυνο πτώσεων, κατάθλιψης, άγχους και άνοιας.

hearingloss1

Συχνές ερωτήσεις

Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα ακοής ξεκινούν σταδιακά χωρίς ενόχληση ή πόνο. Επιπλέον, τα μέλη της οικογένειας συχνά μαθαίνουν να προσαρμόζονται στην απώλεια ακοής κάποιου χωρίς καν να συνειδητοποιούν ότι το κάνουν. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας για να διαπιστώσετε εάν έχετε απώλεια ακοής.

Υπάρχουν τρεις τύποι βαρηκοΐας που περιλαμβάνουν: αισθητηριακή απώλεια ακοής, αγώγιμη απώλεια ακοής και μικτή απώλεια ακοής. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τουλάχιστον κάποιο βαθμό από την ακοή τους καθώς μεγαλώνουν, και μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 65 ετών και άνω, ένας στους τρεις ανθρώπους έχει κάποιο είδος ακοής.

Υπάρχουν αρκετές αιτίες. Τα κυριότερα περιλαμβάνουν υπερβολικό θόρυβο, γενετική, γενετικές ανωμαλίες, λοιμώξεις του κεφαλιού ή του αυτιού, γήρανση και αντίδραση σε φάρμακα ή θεραπεία καρκίνου. Κάθε τύπος απώλειας ακοής έχει διαφορετικές αιτίες.

Μόνο το 13 τοις εκατό των γιατρών ελέγχουν τακτικά για απώλεια ακοής. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα ακοής ακούν μια χαρά σε ήσυχα περιβάλλοντα (όπως το ιατρείο), μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τον γιατρό σας να αναγνωρίσει αυτό το πρόβλημα. Μόνο ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας ακοής μπορεί να καθορίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος ακοής σας, εάν μπορείτε ή όχι να επωφεληθείτε από ένα ακουστικό βαρηκοΐας και ποιος τύπος θα ήταν ο καλύτερος για εσάς.

Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε ηλικία. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα άτομα με απώλεια ακοής (65 τοις εκατό) είναι μικρότερα από 65 ετών! Υπάρχουν 6 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ηλικίας 18-44 ετών με απώλεια ακοής και περίπου 1,5 εκατομμύρια είναι σχολικής ηλικίας.

Οι ακουολόγοι ειδικεύονται στη δοκιμή, την αξιολόγηση και τη θεραπεία της απώλειας ακοής. Οι συσκευές ακοής και οι ειδικοί είναι εκπαιδευμένοι στην τοποθέτηση και διανομή ακουστικών βαρηκοΐας. Οι ωτορινολαρυγγολόγοι ειδικεύονται στη διάγνωση και τη θεραπεία διαταραχών του αυτιού, της μύτης, του λαιμού, της κεφαλής και του αυχένα.

Η χρήση μάσκας προσώπου και η κοινωνική αποστασιοποίηση αποδεδειγμένα μειώνουν την ακουστικότητα της ομιλίας, καθώς επίσης εξαλείφουν σημαντικές ενδείξεις ανάγνωσης χειλιών, και τα δύο βασικά για την κατανόηση του λόγου. Τα βοηθήματα ακοής - και χαρακτηριστικά όπως η λειτουργία Edge και η λειτουργία μάσκας - βοηθούν στην αντιστάθμιση της απώλειας ακουστικής ομιλίας με πολλούς τρόπους και μπορεί να διευκολύνει την ακρόαση ατόμων που φοράνε μάσκες.