Συμπτώματα απώλειας ακοής

Τα σημάδια της απώλειας ακοής είναι πιο εμφανή από όσο νομίζετε.

Ένας στους έξι ενήλικες 18 ετών και άνω έχει απώλεια ακοής. Ακολουθούν τρόποι για να πείτε εάν εσείς ή κάποιος που αγαπάτε μπορεί να έχει απώλεια ακοής.

Κοινά σημάδια απώλειας ακοής

Συχνά ζητάτε από τους άλλους να επαναληφθούν

Αν βρεθείτε να λέτε «τι;» όλη την ώρα, ή πρέπει να κοιτάζετε κάποιον για να ακούει τι λέει (διαβάζοντας επίσης τα χείλη του), η ακοή σας μπορεί να εξασθενεί.

Γυρίζετε την τηλεόραση σε ένταση που οι άλλοι βρίσκουν δυνατά

Όταν δεν μπορείτε να συζητήσετε επειδή η τηλεόρασή σας είναι πολύ δυνατή, ήρθε η ώρα να κάνετε ένα τεστ ακοής.

Δυσκολεύεστε να κατανοήσετε συνομιλίες σε θορυβώδη μέρη

Αυτή είναι μια από τις πρώτες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με απώλεια ακοής: να παρακολουθούν τι λέει κάποιος άλλος σε ένα μέρος γεμάτο θόρυβο, όπως ένα εστιατόριο.

Δυσκολεύεστε να ακούσετε φωνές γυναικών και παιδιών

Η απώλεια ακοής υψηλής συχνότητας είναι πολύ συχνή-οπότε είναι αναμενόμενο ότι οι φωνές των γυναικών και των παιδιών θα ήταν δύσκολο να ακουστούν.

Νιώθεις ότι οι άλλοι μουρμουρίζουν

Ένα κλασικό παράπονο για άτομα με απώλεια ακοής είναι ότι οι άλλοι δεν μιλούν καθαρά. Εάν νομίζετε ότι οι άνθρωποι μουρμουρίζουν και είναι δύσκολο να κατανοηθούν, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα απώλειας ακοής.

Δυσκολεύεστε να ακούσετε στο τηλέφωνο

Αν έχετε προβλήματα περιστασιακά, δεν πειράζει. Εάν αισθάνεστε συνεχώς ότι δεν μπορείτε να ακούσετε στο τηλέφωνο, είτε χρησιμοποιείτε σταθερό είτε κινητό τηλέφωνο, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα απώλειας ακοής.

Αποφεύγετε τις κοινωνικές καταστάσεις που κάποτε ήταν απολαυστικές

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εμπλακούν εύκολα, αισθάνονται ότι μένουν εκτός συνομιλιών ή που έχουν άσχημες εμπειρίες προσπαθώντας να ακούσουν σε δημόσιους χώρους συχνά αποφασίζουν ότι είναι ευκολότερο να απορρίψουν τις προσκλήσεις και να μείνουν στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι.

Έχεις κουδούνισμα στα αυτιά σου

Το κουδούνισμα στα αυτιά σας συχνά θεωρείται σύμπτωμα απώλειας ακοής ή βλάβης στο ακουστικό σύστημα - και η απώλεια ακοής και οι εμβοές πολύ συχνά συμβαδίζουν.

Σας λένε άλλοι ότι έχετε απώλεια ακοής

Εάν περισσότεροι από ένας φίλοι ή μέλη της οικογένειας αμφισβητούν την οξύτητα της ακοής σας - σοβαρά ή αστεία - μαντέψτε τι; Θα μπορούσαν να ασχοληθούν με κάτι.

Γιατί οι άνθρωποι αγνοούν την απώλεια ακοής

Οι άνθρωποι που θεραπεύουν την απώλεια ακοής συχνά λένε «γιατί περίμενα τόσο πολύ;» Ακολουθούν τέσσερις συνηθισμένοι λόγοι:

...
Είναι μη αναγνωρισμένο

«Δεν έχω απώλεια ακοής», λένε, «απλά μουρμουρίζεις και μιλάς πολύ απαλά».

...
Δεν θεωρείται μεγάλη υπόθεση

Πολλοί άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με την έρευνα που συνδέει την απώλεια ακοής με τις πτώσεις, την κατάθλιψη, την κοινωνική απομόνωση και την άνοια.

...
Είναι εύκολο να αντισταθμιστεί

"Απλώς θα αυξήσω την ένταση, θα ζητήσω από άλλους να επαναληφθούν ή θα αποφύγω μέρη όπου η ακοή είναι πρόβλημα."

...
Νομίζουν ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι πόνος

Ίσως κάποτε, αλλά τα σημερινά ακουστικά βαρηκοΐας είναι έξυπνα, εξελιγμένα και σχεδιασμένα για να ξεχνούν και να ξεχνούν.

Συχνές ερωτήσεις

Τις περισσότερες φορές τα προβλήματα ακοής ξεκινούν σταδιακά χωρίς ενόχληση ή πόνο. Επιπλέον, τα μέλη της οικογένειας συχνά μαθαίνουν να προσαρμόζονται στην απώλεια ακοής κάποιου χωρίς καν να συνειδητοποιούν ότι το κάνουν. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας για να διαπιστώσετε εάν έχετε απώλεια ακοής.

Υπάρχουν τρεις τύποι βαρηκοΐας που περιλαμβάνουν: αισθητηριακή απώλεια ακοής, αγώγιμη απώλεια ακοής και μικτή απώλεια ακοής. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τουλάχιστον κάποιο βαθμό από την ακοή τους καθώς μεγαλώνουν, και μέχρι να φτάσουν στην ηλικία των 65 ετών και άνω, ένας στους τρεις ανθρώπους έχει κάποιο είδος ακοής.

Η απώλεια ακοής μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε ηλικία. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα άτομα με απώλεια ακοής (65 τοις εκατό) είναι μικρότερα από 65 ετών! Υπάρχουν 6 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ηλικίας 18-44 ετών με απώλεια ακοής και περίπου 1,5 εκατομμύρια είναι σχολικής ηλικίας.

Μόνο το 13 τοις εκατό των γιατρών ελέγχουν τακτικά για απώλεια ακοής. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με προβλήματα ακοής ακούν μια χαρά σε ήσυχα περιβάλλοντα (όπως το ιατρείο), μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τον γιατρό σας να αναγνωρίσει αυτό το πρόβλημα. Μόνο ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας ακοής μπορεί να καθορίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος ακοής σας, εάν μπορείτε ή όχι να επωφεληθείτε από ένα ακουστικό βαρηκοΐας και ποιος τύπος θα ήταν ο καλύτερος για εσάς.

Θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ειδικό ακοής όπως ακουολόγο, ειδικό ακουστικό βαρηκοΐας ή ΩΡΛ για αξιολόγηση, διαβούλευση και τεστ ακοής. Πολλοί επαγγελματίες ακοής προσφέρουν αυτήν την αξιολόγηση χωρίς χρέωση.