Θεραπεία απώλειας ακοής

Νομίζετε ότι έχετε απώλεια ακοής; Ιδού τι πρέπει να κάνετε

Αν και η απώλεια ακοής δεν είναι αναστρέψιμη, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι εύκολα θεραπεύσιμες.
Τι να κάνετε εάν έχετε απώλεια ακοής

Εάν έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχετε απώλεια ακοής - είτε παρουσιάζοντας αυτά τα κοινά σημάδια βαρηκοΐας είτε αποτυγχάνοντας μια διαδικτυακή δοκιμή ακοής - οι ειδικοί συστήνουν να συμβουλευτείτε κάποιον που ειδικεύεται σε προβλήματα ακοής.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με τον γιατρό ή τον γενικό ιατρό σας (GP), ο οποίος πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε επαγγελματία υγείας ακοής. Or, μπορείτε να απευθυνθείτε απευθείας σε έναν επαγγελματία υγείας, όπως ωτορινολαρυγγολόγο (γιατρό ΩΡΛ), ακουολόγο ή ειδικό ακουστικών βαρηκοΐας.

Ο στόχος είναι να βρεθεί ένας επαγγελματίας που ειδικεύεται στην ακοή: κάποιος που διαθέτει τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση και την τεχνογνωσία για να αξιολογήσει διεξοδικά την ακοή σας και να συνεργαστεί μαζί σας για να αναπτύξει μια εξατομικευμένη λύση θεραπείας.

Δείτε κάποιον το συντομότερο δυνατό

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να θεραπεύσετε την απώλεια ακοής νωρίτερα παρά αργότερα. Μελέτη μετά από μελέτη έχουν συνδέσει την ακοή χωρίς θεραπεία με μια σειρά από ζητήματα όπως κατάθλιψη, άγχος, αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και νοσηλείας, ακόμη και άνοια1. Επίσης, όσο περισσότερο ζείτε με μειωμένη ακοή, τόσο περισσότερο και πιο δύσκολο θα είναι να αναρρώσετε μόλις ξεκινήσει η θεραπεία.

"Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε καλά την απώλεια ακοής, κάντε το νωρίτερα παρά αργότερα ... πριν λάβουν χώρα δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο."

— Frank Lin, M.D., Ph.D. Johns Hopkins Medicine

Επιμείνετε σε μια προσαρμοσμένη λύση θεραπείας

Εάν η απώλεια ακοής επιβεβαιωθεί κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας με έναν ειδικό για την ακοή, πιθανότατα θα σας συνταγογραφηθούν ακουστικά βαρηκοΐας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μακράν ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης της απώλειας ακοής. Μπορούν να βοηθήσουν την πλειοψηφία των ατόμων που έχουν απώλεια ακοής, ειδικά αν τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν τοποθετηθεί από έμπειρο επαγγελματία.

Όπως κάθε άτομο είναι μοναδικό, έτσι και οι ανάγκες ακοής του κάθε ατόμου είναι μοναδικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό εάν έχετε ακουστικά βαρηκοΐας, να είναι κατάλληλα, προγραμματισμένα και προσαρμοσμένα στις συγκεκριμένες ανάγκες της ακοής και του τρόπου ζωής σας-και να έχετε πρόσβαση σε κατάλληλη παρακολούθηση και θεραπεία μετέπειτα φροντίδας.

Τα σημερινά ακουστικά είναι θαύματα της σύγχρονης μηχανικής

Όπως και άλλες συσκευές υψηλής τεχνολογίας, τα ακουστικά βαρηκοΐας έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Έχουν γίνει μικρότερα, προσφέρουν βελτιωμένη ποιότητα ήχου και περιλαμβάνουν νέες δυνατότητες όπως παρακολούθηση φυσικής κατάστασης, ανίχνευση πτώσης και μετάφραση γλώσσας.

Από «αόρατες» λύσεις που ταιριάζουν βαθιά μέσα στο αυτί σας και είναι σχεδόν ανιχνεύσιμες, έως ασύρματες επιλογές που μεταδίδουν ήχο από την τηλεόραση ή το τηλέφωνό σας, τα σημερινά ακουστικά βαρηκοΐας παρέχουν πιο φυσική ακοή, ταιριάζουν πιο άνετα και αποδίδουν πιο αξιόπιστα από ποτέ.

Συχνές ερωτήσεις

Θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ειδικό ακοής όπως ακουολόγο, ειδικό ακουστικό βαρηκοΐας ή ΩΡΛ για αξιολόγηση, διαβούλευση και τεστ ακοής. Πολλοί επαγγελματίες ακοής προσφέρουν αυτήν την αξιολόγηση χωρίς χρέωση.

Μόνο το 5 % της απώλειας ακοής σε ενήλικες μπορεί να βελτιωθεί ιατρικά ή χειρουργικά. Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών με απώλεια ακοής (95 τοις εκατό) αντιμετωπίζεται με ακουστικά βαρηκοΐας.

Καθώς προετοιμάζεστε να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν ακροατή, πρέπει να έχετε κατά νου μερικά σημαντικά πράγματα.

Τα σημερινά ακουστικά έρχονται σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών και στυλ - από αυτά που κάθονται πίσω από το αυτί έως εντελώς αόρατα ακουστικά βαρηκοΐας - και διαθέτουν διαφορετικά επίπεδα τεχνολογίας για να ταιριάζουν με τις συγκεκριμένες ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.

Ναι, τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι διαθέσιμα για άτομα με μονόπλευρη απώλεια ακοής. Το σύστημα Starkey CROS παρέχει λύσεις για:

Όσοι δεν μπορούν να ακούσουν στο ένα αυτί και έχουν φυσιολογική ακοή στο άλλο αυτί (CROS)

Εκείνοι με μικρή έως καθόλου ακοή στο ένα αυτί τους και απώλεια ακοής στο καλύτερο αυτί τους (BiCROS)

Παρόλο που κανένα ακουστικό βαρηκοΐας δεν μπορεί να φιλτράρει όλους τους θορύβους στο παρασκήνιο, τα προηγμένα ακουστικά μας έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν ορισμένους τύπους θορύβου στο παρασκήνιο, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε συνομιλίες και να βελτιώνετε την επικοινωνία σε χώρους όπως εστιατόρια, επαγγελματικές συναντήσεις και κοινωνικές συγκεντρώσεις.