Μπορείς να κάνεις την διαφορά

Η απώλεια ακοής δεν επηρεάζει μόνο το άτομο που την έχει. Επηρεάζει επίσης τους συζύγους, τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους.

Σωματικά, η αδυναμία να ακούσουμε προειδοποιητικούς ήχους ή φωνές εξαρτώμενων ατόμων θα μπορούσε δυνητικά να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή. Ακόμη και συναισθηματικά, ο αντίκτυπος μπορεί να έχει απήχηση σε όλους τους οικογενειακούς και κοινωνικούς κύκλους - από την απογοήτευση με την επανάληψη των πραγμάτων ξανά και ξανά, έως τη θλίψη όταν βλέπεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο να απομονώνεται από τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που απολαμβάνει.

Το να πείσεις κάποιον να ζητήσει βοήθεια για απώλεια ακοής δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι το σωστό.

Πως μπορείς να βοηθήσεις

Μιλήστε με τον αγαπημένο σας για τις ανησυχίες του για την ακοή

Θυμίστε τους απαλά την απώλεια ακοής τους κάθε φορά που "μεταφράζετε" ή επαναλαμβάνετε κάτι γι 'αυτούς

Ενθαρρύνετέ τα να επισκεφτούν έναν ειδικό ακοής για να δοκιμάσουν την ακοή τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους

Προτείνετε να προγραμματίσετε και να παρακολουθήσετε μια ακρόαση μαζί τους

Υπενθυμίστε τους ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν και δυνητικά τόσο πολλά να κερδίσουν βλέποντας έναν επαγγελματία ακοής

Πώς η απώλεια ακοής επηρεάζει τα αγαπημένα πρόσωπα

Η απώλεια ακοής δεν επηρεάζει μόνο το άτομο που την έχει. Οι φίλοι και η οικογένεια επηρεάζονται επίσης:

Αυξημένη απογοήτευση

Οι δυνατές τηλεοράσεις, το να επαναλαμβάνετε συνεχώς τον εαυτό σας ή το να "μεταφράζετε" για τον αγαπημένο σας μπορεί να είναι απογοητευτικό.

Έντονη ανησυχία και στενοχώρια

Η απώλεια ακοής αυξάνει τον κίνδυνο πτώσεων, τραυματισμών και χαμένων προειδοποιητικών ήχων - κάτι που αυξάνει την ανησυχία και το άγχος όλων.

Επαναλαμβανόμενη κακή επικοινωνία

Όταν χάνονται οδηγίες ή πληροφορίες στη μετάφραση, αυξάνεται η πιθανότητα για λάθη και παρεξηγήσεις.

Θλίψη

Το να βλέπεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο να απομακρύνεται σταδιακά από τους ανθρώπους και τις δραστηριότητες που αγαπά μπορεί να είναι οδυνηρές και θλιβερές.

Συχνές ερωτήσεις

Η απώλεια ακοής δεν επηρεάζει μόνο το άτομο που την έχει. Επηρεάζει επίσης τους συζύγους, τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους.

Είναι δύσκολο να ενθαρρύνετε κάποιον με απώλεια ακοής να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται χωρίς πρώτα να τον πείσετε ότι έχει προβλήματα ακοής.

Αντί να εφαρμόζετε απλά βραχυπρόθεσμες λύσεις, όπως να μιλάτε πιο δυνατά, να φεύγετε από το δωμάτιο όταν είναι ανοιχτή η τηλεόραση ή να επαναλαμβάνετε συνεχώς, βοηθήστε το αγαπημένο σας πρόσωπο να βρει μια καλύτερη λύση. Όταν προσεγγίζετε έναν σύζυγο για απώλεια ακοής, θυμηθείτε ότι μπορεί να αρνείται ή να έχει αυτογνωσία για το πρόβλημα.