Θόρυβος και απώλεια ακοής

Κόρνες οχημάτων, βόμβος ηλεκτρικών εργαλείων, ραδιόφωνα στη διαπασών: ανεξάρτητα από το που εργάζεστε ή ζείτε, εκτίθεστε κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιο βαθμό ηχορύπανσης. Η μακροχρόνια έκθεση σε δυνατούς θορύβους όπως αυτοί, μπορεί να βλάψει την ακοή σας: δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τη βλάβη που συμβαίνει έως ότου είναι πολύ αργά, λόγω του ότι εξελίσσεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε τα παρακάτω και να οπλιστείτε με τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να προστατεύσετε την ακοή σας.

Πως ακούμε
Ο ήχος λαμβάνεται από το εξωτερικό μέρος του αυτιού μας και μεταδίδεται μέσω του ακουστικού πόρου στο εσωτερικό μέρος του αυτιού, όπου μετατρέπεται σε δονήσεις. Αυτές οι δονήσεις μεταβιβάζονται στον κοχλία του εσωτερικού μέρους του αυτιού. Ο κοχλίας είναι ένα όργανο με σχήμα «σαλιγκαριού» που είναι γεμάτο με υγρό και περιέχει χιλιάδες μικροσκοπικά τριχοειδή ακουστικά κύτταρα. Οι δονήσεις «ταξιδεύουν» μέσω του κοχλία κάνοντας το υγρό να κάμψει τα τριχοειδή ακουστικά κύτταρα. Καθώς κάμπτονται τα τριχοειδή ακουστικά κύτταρα, μεταβιβάζονται νευρικά ερεθίσματα μέσω του ακουστικού νεύρου προς τον εγκέφαλο, τα οποία μεταφράζονται σε ήχους.

Αυτά που ακούτε μπορεί να είναι επιβλαβή

Επίπεδα ήχου
(ντεσιμπέλ-decibels)
Συνηθισμένοι 
ήχοι
30 ψίθυρος
50 βροχή, ήσυχο γραφείο, ψυγείο
60 πλυντήριο πιάτων, συζήτηση
70 κυκλοφοριακή κίνηση, ηλεκτρική σκούπα, εστιατόριο
80 ξυπνητήρι, μετρό, θόρυβος εργοστασίου
90 ηλεκτρική ξυριστική μηχανή, μηχανή γκαζόν
100 απορριμματοφόρο, αλυσοπρίονο, στερεοφωνικό σύστημα στη διαπασών
110 συναυλία ροκ, ηλεκτρικό πριόνι
120 απογείωση αεροπλάνου, νυχτερινό κέντρο, βροντή
130 κομπρεσέρ
140 καραμπίνα, συναγερμός αεράμυνας
180 εξέδρα εκτόξευσης πυραύλων

Η συνεχής έκθεση σε επίπεδα θορύβου των 90 ντεσιμπέλ (dB) και άνω, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής.

Βλάβη και πως να την αποτρέψετε
Η συνεχής έκθεση σε δυνατούς θορύβους μπορεί να βλάψει αυτά τα τριχοειδή ακουστικά κύτταρα, με αποτέλεσμα νευροαισθητήρια απώλεια ακοής. Εάν υποστούν βλάβη τα τριχοειδή ακουστικά κύτταρα, δεν μπορούν να αποκατασταθούν. Ωστόσο, η απώλεια ακοής λόγω θορύβων μπορεί να προληφθεί. Το πιο σημαντικό βήμα πρόληψης είναι η αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης σε θορύβους από 90dB και άνω. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, να φοράτε αεροστεγή προστατευτικά ακουστικά κατά την έκθεση σε θορύβους και να κάνετε συχνά διαλείμματα.

Να γνωρίζετε τις προειδοποιητικές ενδείξεις
Υπάρχουν προειδοποιητικές ενδείξεις που καθορίζουν ότι είστε εκτεθειμένοι σε υπερβολικά επίπεδα ήχου. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Όταν ζητάτε από άλλους να μιλούν πολύ δυνατά για να τους ακούσετε.
- Εάν ακούτε «κουδουνίσματα» ή βόμβους (εμβοή).
- Εάν έχει μειωθεί η ακουστική σας ικανότητα.
Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με ειδικευμένο επαγγελματία τώρα και λάβετε τα όποια προστατευτικά μέτρα.

Θεραπεία απώλειας ακοής
Η απώλεια ακοής λόγω θορύβων δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μπορεί να προληφθεί. Εάν πάσχετε ήδη από απώλεια ακοής, επικοινωνήστε με έναν ειδικευμένο επαγγελματία σχετικά με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Ευτυχώς, ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ατόμων με απώλεια ακοής μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας.